Jazyk: cz Dnes je sobota 20. dubna, svátek má Marcela | Právě je 4:38 | login: heslo:
zpět na seznam koncertů

Detaily koncertu

So 21. března 2015, 19:00 Marktkirche Wiesbaden, SRN

Repertoár:

  • Mendelssohn - Bartholdy F. - PAULUS

Obsazení:

Qing Ying Du (Sopran)
Diana Schmid (Alt)
Milos Buljaic (Tenor)
Thomas Gropper (Bariton)
Projektchor der Marktkirchengemeinde Wiesbaden
RASTISLAV Blansko, z. s.

Filharmonie Hradec Králové

Thomas J. Frank (Dirigent)

Wiesbaden 21. 3. 2015:

Wiesbadener Kurier
Potřební sólisté v Pavlovi od Mendelssohna-Bartholdyho - Oratorium v Marktkirche
od Richarda Hörnicka

Wiesbaden - "Jsem si jistý, že dosáhneš spojení starého smýšlení s novými prostředky", píše v dopise Abraham Mendelssohn svému synovi Felixi během jeho komponování oratoria "Pavel". Jistě mu, coby na protestantskou víru konvertovanému Felixi M.-B., stejně jako jeho otci, velmi záleželo, aby tímto dílem propojil mosty mezi židovskou a křesťanskou vírou, poukázal na toleranci.

Vzácně na programu

Pavel se vzácně objevil po celé řadě úspěšných provedeních na koncertním programu, protože je postaven na rozjímavém líčení biblické postavy a nedostává se zde dramatickým průstřihům, narozdíl například od horkého dechu Bachových Pašijí - zatímco oratorium se stále ale pokouší o odpovídající vážnost. Kantor Thomas J. Frank si přibral pro osvědčenou spolupráci svůj sbor při Marktkirche, sbor Rastislav Blansko a Filharmonii Hradec Králové, aby uvedli Pavla s velkou dávkou napětí a určitého vzrušení.
Pod jeho zručným dirigováním našly sbory vyváženou a ve vícehlasých pasážích transparetní strukturu, energicky a tíživě zněly sbory s tubou. V orchestru měly sbory a sólisté excelentního partnera, v měkkém důkladném zvuku hrály smyčce, jasně a výbušně jak zase bylo požadováno u trumpet.

Potřební sólisté

Nejvíce využívaná ze sólistů byla sopranistka Qui Ying Du, která se v požadovaných objemných dramaticky podávaných vysokých polohách prokázala coby operní pěvkyně, Diana Schmidt se představila měkkým, plně výrazným altovým hlasem. Z mužských pěveckých partnerů imponoval především bas Thomase Groppera s barytonovým témbrem, který ztvárnil Pavla výrazně a citlivě. Štíhlým a jasným tenorem dotvořil toto pěvecké kvarteto Milos Buoljaic.

Po nádherném a slavnostním závěrečném sboru zazněl srdečný a dlouho trvající potlesk ve velmi dobře navštíveném Marktkirche za úctyhodnou interpretaci.
-------------
Zákaz použití jakýchkoliv materiálů bez souhlasu smíšeného pěveckého sboru Rastislav Blansko.
© 2006 - 2024 by Rastislav Blansko