Jazyk: cz Dnes je úterý 16. dubna, svátek má Irena | Právě je 21:46 | login: heslo:
zpět na seznam koncertů

Detaily koncertu

Ne 3. července 2016, 13:30 Litomyšl, Piaristický chrám Nalezení sv. Kříže

Repertoár:

  • Haydn J. - MISSA SANCTI BERNARDI

Obsazení:

RASTISLAV vystoupí v rámci festivalu SMETANOVA LITOMYŠL

Vystoupení v rámci mše při příležitosti ukončení festivalu "Smetanova Litomyšl"

celebruje Mons. Tomáš Halík

Hana Škarková (soprán) Pozn. původně měla vystoupit Dana Straková-Šedrlová, bohužel z vážných rodinných důvodů se musela omluvit
Markéta Štefaniková (alt)
Tomáš Kořínek (tenor)
Jan Šťáva (bas)

Czech Virtuosi
diriguje Jaroslav Martinásek

Smetanový Rastislav

28. července 2016, kultura, přečteno: 291×

V neděli 3. července, poslední den 58. ročníku hudebního festivalu, účinkoval pěvecký sbor RASTISLAV Blansko na Smetanově Litomyšli.

Dopoledne se před piaristickým barokním kostelem Nalezení svatého kříže začali scházet účinkující i pořadatelé. Velká část pěveckého sboru trávila tyto dny společně na tradičním letním rodinném táboře u přehrady Pastviny, tento den však odhodivše batohy, plavky, zábavu a legraci pobrala děti, partnery, noty a koncertní oblečení, aby dorazila za ostatními pěvci a hudebníky do Litomyšle.

Všichni účinkující si byli vědomi náročného úkolu – účinkování na tak renomované hudební události a neztratit, ba zvýšit si vlastní renomé. Ke klidu dirigenta jistě nepřispěla ani skutečnost, že ve čtvrtek před akcí se omluvila z vážných důvodů sólová sopranistka – musela ji nahradit a stihnout dokonce nacvičit svůj part jiná pěvkyně.

Zvládneme to vše? Tato otázka mísící se s prosbou zřejmě vytanula na mysl většině zpěváků při vstupu do opraveného monumentálního chrámu. Spočinutím očí na skleněné sedmimetrové plastice v křížení chrámových lodí, která rozkládá denní světlo v duhu naděje, si mohli dodat odvahy. Dopoledne generálka, hektický oběd, rychlá příprava – vše stihnout do zahájení vystoupení při slavné děkovné mši, která je každoročně nedílnou součástí festivalu a téměř pravidelně je celebrovaná Mons. Tomášem Halíkem.

Smetanova Litomyšl

Krátce před půl druhou nastupuje sbor – muži v smokinzích s motýlky, dámy v černém a jak jinak než s šálami v barvě smetanové. Připraven je i brněnský orchestr Czech Virtuosi, nastupují sólisté: Hana Škarková, Markéta Štefaniková, Tomáš Kořínek a Jan Šťáva, sladěni jak ošacením, tak jak se vzápětí potvrzuje i hudebním projevem.

Plný kostel, téměř tisícovka lidí, očekává zahájení. V předních řadách významní hosté, mezi nimi náměstek pardubického kraje Roman Línek, umělecký ředitel festivalu Vojtěch Stříteský a další. Dirigent Jaroslav Martinásek pozvedá taktovku a za grandiózní první věty Rejchova Te Deum laudamus kráčí středem kostela průvod ministrantů a kněží. Monsignore Halík zdraví účinkující a zahajuje mši, která trvá přes dvě hodiny. Během této mše sbor zpívá Haydnovu mši Missa Sancti Bernardi, kterou skladatel vytvořil v roce 1796 jako druhou ze svých šesti mší a věnoval ji blahoslavenému italskému kapucínovi Bernardovi z Offidy. Na závěr mše jsou účinkující odměněni dlouhým potleskem, zazní svatováclavský chorál a předávají se kytice. Ohlasy jsou více než dobré a cestou do šaten pochycené interní poznámky pořadatelů ještě více příznivé.

Smetanova Litomyšl

Díky celému sboru, který velmi zodpovědně k této akci přistupoval, a hlavně panu dirigentovi, který zaštiťoval jednání s pořadatelem a který trval přes nemalé překážky na precizní přípravě sboru. A tak vyvstává paralela mezi vstanutím z popela zdevastovaného litomyšlského chrámu, který sloužil během komunistické éry i jako parkoviště a sklad, a vyšlechtěním Rastislava v krásný květ Smetanovy kytice hudebních pořadů.

Členové sboru se svými „Slávčaty“ pak ještě absolvovali prohlídku zámku, kde se přichomýtli ke generální zkoušce České filharmonie s dirigentem Jakubem Hrůšou. Byli výborní, ale Rastislav na Smetanově Litomyšli také neudělal ostudu...

Neuvažujete také o tom prožívat krásu z hudby společně s Rastislavem? Každý čtvrtek již od 18. srpna 2016 začínají zpěváci v blanenské galerii intenzivně nacvičovat Mozartovo Requiem pro listopadové provedení v Německu a na Vánoce se chystá Pavlicova Missa Brevis Pastoralis.

Více na www.rastislav.cz

mm
Zákaz použití jakýchkoliv materiálů bez souhlasu smíšeného pěveckého sboru Rastislav Blansko.
© 2006 - 2024 by Rastislav Blansko